vizitati Romania
  cerere oferta
 

Romania Medievala

Alba Iulia

Localizare: in judetul Alba.

Descriere: Cetatea initiala Balgrad (Cetatea Alba) a fost construita de voievodul Gyula in secolele IX-X . Constructia actualei cetati (Alba Carolina) a inceput in anul 1715 si a fost terminata in 1733. Constructia a fost realizata in stil Vauban dupa planurile arhitectului Italian Giovanni Morando Visconti la ordinele imparatului Carol VI de Habsburg. Zidurile cetatii sunt realizate din caramizi groase si din pietre luate de la ruinele romane. Cele sase porti ale cetatii au fost un model pentru arhitectura din Transilvania.

Baia Mare

Localizare: in judetul Maramures.

Description: Asezarea a fost pentru prima data atestata documentar in 1327. Orasul se dezvolta ca un puternic centru mestesugaresc incepand cu secolul al 15 lea, orasul numarand circa 30 de bresle. In prezent se pastreaza fragmente din zidurile cetatii datand din secolul al 15 lea si cateva dintre turnurile si bastioanele de aparare: Turnul-clopotnita, Bastionul macelarilor, Bastionul monetariei. Turnul-clopotnita inalt de 50 m a fost construit in 1445-1468. Centrul vechi al orasului pastreaza numeroase constructii in stil baroc.

Bistrita

Localizare: in judetul Bistrita-Nasaud.

Descriere: Localitatea a fost prima data atestata documentar in 1264. In 1453 orasul a intrat in posesia lui Iancu de Hunedoara care construieste cetatea. Orasul Bistrita pastreaza ruinele cetatii datand din 1465-1575 constand in fragmente din zidurile de aparare. Se mai pastreaza Turnul Dogarilor.

Brasov

Localizare: in depresiunea Barsei, in judetul Brasov.

Descriere: Prima mentiune documentara a localitatii dateaza din 1234. In perioada cuprinsa intre secolele 14-18 Brasovul devine un important centru mestesugaresc, numarand circa 20 de bresle. In prezent orasul pastreaza fragmente din zidurile de aparare precum si cateva turnuri de aparare si bastioane: Turnul Negru, Turnul Alb, Turnul Macelarilor, Bastionul Tesatorilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Cojocarilor, Bastionul Franghierilor apartinand cetatii Brasovului construita in decursul secolelor 14-17.

Cluj-Napoca

Localizare: in judetul Cluj.

Descriere: Localitatea a fost prima data mentionata documentar in 1173. Refacut in urma unei invazii tatare, Clujul este colonizat cu germani adusi din Rhenania si Saxonia. In secolul al 15 lea orasul se fortifica, construindu-si o centura de ziduri, bastioane si turnuri de aparare. In prezent se pastreaza Bastionul Croitorilor construit in 1629 si apoi refacut in secolul al 19 lea. De asemenea se poate vizita Cetatuia, o fortificatie de tip Vauban.

Deva

Localizare: in judetul Hunedoara.

Descriere: In Deva, pe Dealul Cetatii, se afla ruinele cetatii Devei. Cetatea a fost construita la mijlocul secolului al 13 lea. Ulterior, in secolul al 15 lea cetatea a fost transformata de Iancu de Hunedoara in cetate nobiliara. In 1849 cetatea a fost distrusa ca urmare a exploziei depozitului de munitie, cazand apoi in ruina.

Fagaras

Localizare: in judetul Brasov.

Descriere: Cetatea Fagarasului a fost construita initial din lemn din ordinele voievodului Ladislau Kán in anul 1310. In 1539 Stefan Mailath a restaurat o parte din cetate. De-a lungul timpului cetatea a intrat in posesia mai multor domnitori Balthazar Báthori, Mihai Viteazu, Stefan Csáki, Gabriel Bethlen, Gheorghe Rákóczi I, Mihail Apáfi. Castelul se inscrie in liniile arhitecturale ale Renasterii transilvanene, prezinta turnuri de aparare la colturi iar la exterior este protejat de ziduri de caramida si de un sant cu apa.

Medias

Localizare: in judetul Sibiu.

Descriere: Localitatea a fost prima data mentionata documentar in 1267. In secolul al 14 lea in Medias au fost colonizati sasi, orasul dezvoltandu-se ca un important centru mestesugaresc. Din vechea cetate medievala se pastreaza astazi fragmente din zidul de aparare si cateva turnuri si bastioane de aparare: Turnul Trompetilor, Turnul Pietrarilor si Zidarilor, Turnul Rotarilor, Turnul Aurarilor, Bastionul Dogarilor.

Piatra Neamt

Localizare: in judetul Neamt.

Descriere: Prima atestare documentara a localitatii Piatra Neamt dateaza din perioada 1387-1392. In anul 1446 Piatra Neamt apare mentionata ca o asezare cu o curte domneasca iar in 1453 capata statut de targ domnesc. In 1491 din porunca lui Stefan cel Mare este construita o noua curte domneasca, iar in perioada 1497-1499 au fost construite biserica Sfantul Ioan Botezatorul si turnul-clopotnita (Turnul lui Stefan).

Sebes

Localizare: in judetul Alba.

Descriere: Asezarea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1245. In secolul al 14 lea Sebes-ul era un centru mestesugaresc puternic ce numara circa 19 bresle. Din cetatea medievala a Sebesului se pastreaza fragmente din zidurile de aparare si mai multe turnuri de aparare: Turnul Croitorilor, Turnul Cizmarilor, Turnul semicircular. Constructia zidurilor de aparare ale cetatii a inceput in 1387, Sebes fiind primul oras din Transilvania care a realizat o fortificatie.

Sibiu

Localizare: in judetul Sibiu.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1191. Cetatea Sibiului reprezinta cel mai mare sit medieval din Romania. Se pastreaza in prezent cateva din turnurile si bastioanele de aparare : Bastionul Soldish, Bastionul Haller, Bastionul Gros, Turnul Macelarilor, Turnul Dulgherilor, Turnul Olarilor, Turnul Archebuzierilor, Turnul Pielarilor, Turnul Pulberariei, Turnul Barbierilor, Turnul Sfatului, Turnul Scarilor. Turnul Scarilor este cea mai veche constructie ce se pastreaza din cetatea medievala a Sibiului, datand din secolul al 13 lea. Te poti plimba pe strazile Sibiului trecand prin Pasajul Scarilor sau Pasajul Aurarilor sau sa treci Podul Minciunilor.
Se pot admira casele vechi din centrul istoric al Sibiului in special cele de pe latura sudica a Pietei Mari ( Casa Haller, Casa Fileck, Casa Georg Hecht), cele din Piata Mica sau cele din Piata Huet.

Sighisoara

Localizare: este situata pe Valea Tarnavei Mari, la 56 km de Targu Mures, judetul Mures.

Descriere: Cetatea Sighisoarei a fost intemeiata de colonistii sasi veniti din Saxonia in 1191. Prima atestare documentara dateaza din 1224, cetatea fiind mentionata in Diploma regelui Andrei II al Ungariei.
In secolul al 14 lea Sighisoara era un puternic centru mestesugaresc, in care functionau 20 de bresle. In secolele 14-15 orasul a fost fortificat, fiind inconjurat de o centura de ziduri la care se adaugau 14 turnuri de aparare, fiecare purtand numele unei bresle: Turnul Sfatului, Turnul fierarilor, Turnul cositorarilor, Turnul cojocarilor, Turnul tabacarilor, Turnul croitorilor, Turnul funarilor, Turnul cizmarilor, Turnul macelarilor. Dintre cele 14 turnuri de aparare se mai pastreaza astazi doar noua, cel mai impunator fiind Turnul Sfatului (Turnul cu ceas). Pana in 1556 in Turnul cu ceas a fost resedinta primariei orasului.
Principalele atractii turistice ale orasului sunt : Turnul cu ceas, Casa lui Vlad Dracul, Bastionul Artileriei, Biserica dominicanilor, Biserica Evanghelica din Deal, Scara scolarilor, Gangul babelor.
In Turnul cu ceas functioneaza din 1889 Muzeul municipal de istorie si arta feudala, ce adaposteste colectii de arheologie, istorie si etnografie.
In Sighisoara are loc anual in luna august Festivalul artelor medievale ce atrage numerosi turisti.
In 1999 Sighisoara a fost inclusa in patrimoniul mondial, figurand pe lista monumentelor protejate de organizatia World Heritage Cities.

Suceava

Localizare: in judetul Suceava.

Descriere: Cetatea Sucevei a fost construita in timpul lui Petru I Musat (1375-1391), avand ziduri inalte de 10 m si groase de 2 m si turnuri de aparare de colt. In timpul lui Stefan cel Mare cetatea a fost marita si intarita. Acum a fost construit cel de-al doilea zid de aparare, protejat de un sant de aparare cu o latime de 20 m. Intrarea in cetate se facea printr-un pod cu piloni. In Cetatea Sucevei la 2 iulie 1504 s-a stins din viata domnitorul Stefan cel Mare. Cetatea a functionat ca Cetate de Scaun. In 1675 domnitorul Dumitrascu Cantacuzino a aruncat cetatea in aer, la ordinele turcilor. De atunci cetatea a ramas in ruina. Cetatea a fost restaurata in mai multe etape: in 1895-1904, sub supravegherea arhitectului K.A. Ronestorfer, in 1951 si intre 1961-1970.

Targu Neamt

Localizare: pe Valea raului Neamt, la 44 km de Piatra Neamt, judetul Neamt.

Descriere: Cetatea Neamtului a fost construita in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), fiind un important centru mestesugaresc si punct vamal. Cetatea a fost intarita in perioada 1475-1476, in timpul lui Stefan cel Mare: zidurile cetatii au fost inaltate si ingrosate, au fost construite bastioane de aparare, a fost realizat un sant in jurul cetatii, accesul in cetate facandu-se prin intermediul unui pod de piatra. In 1718 Cetatea Neamtului a fost incendiata de domnul Mihai Racovita la ordinele turcilor, dupa aceasta perioada cazand in ruina. Dupa 1960, cetatea a fost obiectul unor ample lucrari de restaurare.
Cetatea Neamtului este considerata monument istoric.

Viscri

Localizare: la 7 km de Rupea, judetul Brasov.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data atestata documentar in 1400. Satul Viscri este renumit datorita cetatii taranesti sasesti ce cuprinde intre zidurile sale o biserica datand din secolul al 12 lea. Asezarea a fost intemeiata de colonistii germani (sasi) la sfarsitul secolului al 12 lea (1162). Se pare ca la venirea lor acestia au gasit o capela construita de secuii ce pazeau granita statului maghiar. Aceasta capela a fost construita intre 1100-1120. In timp capela a suferit modificari in functie de necesitatile comunitatii de sasi. In secolul al 14 lea cetatea intra in posesia satenilor.
In anul 1999 satul Viscri a fost inclus de UNESCO pe lista Patrimoniului Cultural Mondial.

Câlnic

Localizare: in judetul Alba.

Descriere: Localitatea Calnic a fost pentru prima data mentionata documentar in 1269. Cetatea Calnic a fost construita in 1200 si a fost initial resedinta nobiliara, apartinand contilor Killing. Pana in 1430 cetatea a fost resedinta contilor saxoni. In 1430 ultimul descendent al familiei nobiliare a vandut cetatea comunitatii din Calnic. In perioada imediat urmatoare (secolele 15-16) cetatea este amenajata in functie de necesitatile comunitatii, la fortificatiile initiale adaugandu-se o centura exterioara de ziduri. Cetatea este dominata de un turn central cunoscut sub numele de Turnul Siegfried.
Cetatea Calnic este considerata monument de arhitectura.

Hãrman

Localizare: la 8 km de Brasov, in judetul Brasov.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1240. Principala atractie turistica este biserica fortificata datand din secolul al 13 lea (1280-1290), in jurul careia a fost construita o puternica cetate taraneasca intre 1500-1520. Cetatea era protejata 6 bastioane, de ziduri groase de 5 m si inalte de 12 m si santuri de aparare.

Râsnov

Localizare: la 15 km de Brasov, judetul Brasov.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1331. Cetatea taraneasca a fost construita in mai multe etape in decursul secolelor 14-17 si era aparata de 9 turnuri de aparare si un zid de aparare inalt de 5 m.

Rupea

Localizare: la 63 km de Brasov, judetul Brasov.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1324. Cetatea Cohalmului a fost construita in mai multe etape intre secolele 13-17. In secolul al 15 lea Rupea (Cohalm) a fost un important centru mestesugaresc numarand circa 12 bresle.

Prejmer

Localizare: in judetul Brasov.

Descriere: Localitatea a fost prima data mentionata documentar in 1240. Cetatea taraneasca a fost construita in secolele 15-16. Cetatea era protejata de turnuri de aparare, ziduri de aparare inalte de 14 m si groase de 6 m, de un sant de aparare. In interiorul cetatii se afla o biserica evanghelica. Biserica este considerata una dintre cele mai mari biserici fortificate din sud-estul Europei.

Orastie

Localizare: la 26 km de Deva, judetul Hunedoara.

Descriere: Localitatea a fost pentru prima data mentionata documentar in 1224. Cetatea Orastiei a fost construita intre secolele 14-15. In aceasta perioada Orastie era recunoscut ca un important centru mestesugaresc. Cetatea a fost ulterior amplificata intre secolele 16-17.

Targu Mures

Localizare: in judetul Mures.

Descriere: Localitatea a fost atestata documentar in anul 1300. In secolul al 15 lea Targu Mures era un puternic centru mestesugaresc. Tot in aceasta perioada sunt realizate primele fortificatii: Bastionul Cojocarilor, Bastionul Croitorilor, Bastionul Cizmarilor, Bastionul Olarilor, Bastionul Macelarilor.
In 1601-1602 orasul este atacat de trupele generalului Giorgio Basta fiind grav avariat. Reconstructia orasului are loc in perioada imediat urmatoare (1602-1653). In aceasta perioada sunt construite noi fortificatii: o centura de ziduri de aparare, bastioane (Bastionul Dogarilor, Bastionul Tabacarilor).

Targoviste

Localizare: la 72 km de Bucuresti, in judetul Dambovita.

Descriere: Localitatea a fost mentionata documentar pentru prima oara in 1396. Orasul a indeplinit functia de capitala a Tarii Romanesti pana in 1659, cand domnul Gheorghe Ghica a mutat capitala la Bucuresti. In 1645 orasul a fost fortificat cu val de pamant si santuri de aparare si bastioane. Principala atractie turistica este ansamblul Curtii Domnesti reprezentat prin: Biserica Domneasca Mare, Biserica Domneasca Mica si ruinele Palatului Domnesc (secolele 14-17), dominate de Turnul Chindiei . Turnul Chindiei are o inaltime de 27 m si a fost construit ca turn de aparare in a doua jumatate a secolului al 15 lea. Infatisarea actuala a capatat-o in 1847-1851, cand din grija domnului Gheorghe Bibescu a fost restaurat.

sus   


 

copyright © Mia Travel 2004

designed by Webdesigner.ro